Polenul este un element indispensabil vietii de pe Terra, cel putin a vietii asa cum o cunoastem noi. Asta deoarece aproximativ 80% din plantele de pe suprafata Pamantului sunt angiosperme, plante care folosesc polenul pentru transportarea ADN-ului masculin catre ovarul pantei.
Agricultura se bazeaza pe cultivarea acestui tip de plante.
In timp ce pentru unele flori polenizarea este facuta de catre vant, altele depind de insecte. Albinele au un rol extraordinar in acest proces. 20.000 de specii au nevoie de ele. Iata doar cateva dintre ele: kiwi, capsunii, mustarul, rapita, floarea soarelui, nuca de cocos, arborele de cafea, coriandrul, alunul, avocado, zmeura, trifoiul, marul,parul, caisul, vita de vie.
Urmatoarea afirmatie ii este atribuita lui Einstein:
„Daca albina dispare de pe suprafata pamantului, omului nu ii mai raman multi ani de trait.”
Bineinteles ca impactul albinelor asupra vietii(si civilizatiei) omenesti nu este inca suficient studiat, dar, in mod sigur, daca – printr-o nenorocire- ar disparea toate albinele de pe pamant, omenirea s-ar confrunta si ea cu o criza acuta. O multime de culturi nu vor mai exista, aducand dupa sine un gol care probabil nu va putea fi umplut instantaneu. De asemenea ecosistemele naturale ar suferi modificari importante.
De ce polenizeaza albinele?
Pentru ca ele se hranesc cu polen sub forma de pastura(aport de proteine) si miere(aport de glucide=energie). Cautandu-si hrana de la o floare la alta, ele fac polenizarea.
Pulberea fina este adunata in ghemotoace pe picoruse cu ajutorul nectarului. Aceste granule de polen vor fi duse in stup pentru hrana si rezerva familiei.
Pentru recoltarea lui folosesc un colector de polen profesionist. Albinele trec printr-un soi de „gratie” si sunt astfel nevoite sa lase la intrare o parte importanta din pretioasa incarcatura.